IT-tekniker: det perfekta jobbet för en digital nomad

Om du drömmer om att kunna resa och jobba samtidigt är IT-tekniker det perfekta yrket. Som IT-tekniker kan du bli en digital nomad: en person som reser jorden runt, samtidigt som hen jobbar.

Digital nomad

I och med globaliseringen har vi människor fått möjligheter som inte fanns för fyrtio år sedan. Idag kan du sitta framför din dator på ett kafé i Rom, samtidigt som du jobbar med kunder i Stockholm. Under de sista 10-15 åren har det utvecklats en rörelse av digitala nomader, personer som jobbar via internet med hela världen som arbetsplats. Vanliga jobb för digitala nomader är IT-tekniker, webbutvecklare, författare, fotografer och bloggare. Men det är också möjlighet att vara digital nomad och jobba med kundtjänst och som mötesbokare. Möjligheterna är oändliga.

Bli en digital nomad

Om du som IT-tekniker vill bli en digital nomad har du goda förutsättningar. Men innan du beger dig ut i världen bör du planera ditt nya liv. Det är klokt att alltid ha ett sparkapital på banken innan du köper en flygbiljett till Thailand eller Spanien. Ett tips är att börja spara pengar hos savr.com – ett enkelt och smart sätt att både öka på ditt kapital och ha koll på dina passiva inkomster. Du bör också starta eget företag. Som IT-tekniker kan du både ta tillfälliga uppdrag, men förhoppningsvis också skaffa återkommande kunder.

Det kan vara klokt att redan i förväg bli en del av den stora communityn av digitala nomader som finns på nätet. Att leva som digital nomad är både spännande och utmanande: det ger en möjlighet att ständigt få träffa nya människor, samtidigt har du inte en vanlig arbetsplats med återkommande arbetskamrater. Genom att bli en del av en community får du kontakt med andra personer i samma situation, som du också kan träffa IRL. Det ger också en känsla av sammanhang.

Resa iväg

När det är dags att resa iväg är det klokt att ha ett såpass stort sparkapital på banken, att du klarar dig det första halvåret utan att behöva jobba heltid. Det kan vara svårt att inte turista, att inte delta i en billig dykkurs i Thailand eller att inte spendera dagarna med att strosa runt i Goa Goa. Ett sätt att verkligen komma igång som digital nomad är att resa till en plats och möta upp med andra digitala nomader som du har fått kontakt med på nätet. Det kommer dels att ge dig mycket kunskap och information om hur du kan leva billigt, dels nya vänner. Det finns personer som har levt som digitala nomader i över tio år, men många väljer att testa livsstilen under ett par år. Det är en livsstil som ger en möjlighet att både resa och arbeta, besöka nya länder, kulturer och få många nya vänner. Som IT-konsult kan du också enkelt kombinera livet ute i världen med en sommarstuga i Sverige.

originmag