Hur blir man IT-konsult?

Har du specialkunskaper som du skulle vilja utnyttja i arbetslivet? Det blir allt vanligare att arbeta som konsult och många tar steget fullt ut och arbetar som rådgivare på heltid. Om du har relevant arbetslivserfarenhet, utbildning eller kunskaper som är eftertraktade på arbetsmarknaden är det fullt möjligt för dig att kunna arbeta som IT-konsult. Många som har en bra kombination av erfarenhet och utbildning kan få höga löner och säkra många uppdrag av varierande karaktär. Funderar du på att bli IT-konsult eller är du bara ute efter att få reda på lite mer handfast information? Läs vidare om hur man blir IT-konsult.

ramminne2.se

Hitta din inriktning

Är du precis färdigutbildad som exempelvis systemutvecklare inom IT och tittar på lite olika alternativ? Begreppet “IT” är väldigt brett och även underkategorier som systemutvecklare kommer ha en rad av olika inriktningar för dig att utvärdera. Om du nyligen avslutat dina studier kan det vara en bra idé att tänka på vilka kurser och ämnen som du tyckte var mest intressanta och roliga att ägna sig åt. Var det så att du lutade mest åt kodning eller var det affärsutveckling som fick ditt hjärta att banka lite snabbare? Oavsett vilken bransch du funderar på att fördjupa dig inom är det viktigt att du följer dina intresseområden. Tänk på när du var liten och låg i familjens badkar och lekte, många av våra kärnintressen kan nämligen härledas tillbaka till vår barndom. Du kanske inte drömde om att skriva kod för internationella internetföretag men du kanske hade ett intresse för problemlösning som involverade matematik eller grupparbete?

Ett spännande och utmanande arbete

När man tänker på yrket IT-konsult är det vanligt att man får upp en bild av en ensam person som sitter och arbetar frånskild från resten av verksamheten. Sanningen är det motsatta. Som IT-konsult är det viktigt att du har ett öga för problemlösning inom ditt område, men även att du är bra på att kommunicera och har lätt för att komma in i nya miljöer. Som IT-konsult kommer du att ständigt bli satt i nya situationer och behöva samarbeta med nya arbetskollegor och kunder. Även om du ägnar dig åt samma arbetsuppgift åt olika företag kan du vara säker på att utmaningarna kommer att skilja sig åt. Om du älskar att tillämpa din kunskap på ett praktiskt sätt, träffa nya människor och ständigt få nya utmaningar kan yrket IT-konsult vara något för dig. Om du är nyutbildad kan en bra start vara att göra en sökning på exempelvis Arbetsförmedlingen och se om det finns efterfrågan för din kunskap.

originmag