HiQ

HiQ International AB är ett IT-konsultbolag och ett managementkonsultbolag som år 2009 listades som nummer ett på topp tio-listan över Sveriges bästa IT-konsultbolag, som sammanställdes av Veckans Affärer efter en undersökning bland 500 konsultköpare i landet.

Bolaget bildades år 1995, men grunden för företaget lades år 1992 i och med att Stayetten Konsult AB bildades, det som senare skulle byta namn och bli HiQ International AB. Redan 1992 hade bolaget också ett dotterbolag, Approve AB. Ett år efter att bolaget år 1998 bytte namn till sitt nuvarande noterades det på Stockholmsbörsen, och år 2010 hade bolaget en omsättning på drygt 1 380 miljoner kronor. I juni 2013 hade HiQ tio kontor fördelade på Sverige, Finland, Danmark och Ryssland, och sammanlagt på dessa kontor fanns omkring 1 300 anställda. Bolagets nuvarande vd, som också är koncernchef, är Lars Stugemo. Idag har antalet anställda växt till runt 1 400, och företaget har en rad regionala dotterbolag både i Sverige och utomlands. I Sverige finns regionala dotterbolag till HiQ i Stockholm, Göteborg, Mälardalen, Skåne, Karlskrona och Linköping, där det sistnämnda heter HiQ Ace Linköping. Bolaget i Finland heter helt enkelt HiQ Finland, medan det ryska dotterbolaget heter HiQ MobilEyes och ligger i Moskva.800px-HiQ_piratflagga

HiQ International har en mängd olika kompetensområden, däribland telekom, mobilitet, simuleringsteknik, affärskritiska system, spel, medier, underhållning och IT i fordon. De har specialiserat sig på de övergripande områdena kommunikation, mjukvaruutveckling och affärskritisk IT. HiQ har under de senaste åren deltagit i och drivit en rad framgångsrika IT-projekt i många olika delar av industrin. Det var till exempel HiQ som tog fram mobilappen Swish, som möjliggör överföring av pengar i realtid mellan privatpersoner. På Mobilgalan år 2013 vann Swish en Guldmobil för utmärkelsen ”Årets Mobila Betalning”. HiQ har också på uppdrag av Post- och telestyrelsen arbetat med att göra Facebook tillgängligt för dövblinda.

Om du själv är IT-konsult, och skulle vilja starta ett eget företag, kommer du att ha mycket arbete framför dig innan du har blivit etablerad på marknaden. Då kan det vara skönt att låta Intrum hjälpa dig med factoring. Det gör nämligen dels att du behöver lägga mindre tid på pappersarbete och att skicka ut fakturor och påminnelsefakturor, dels att du kan vara säker på att dina pengar kommer in snabbt.

originmag